Close

September 28 , 2007

Ioana

Overview

Referindu-se în mai multe rânduri la romanele O moarte care nu dovedește nimic și Ioana, Holban le-a diferențiat ca modalitate și valoare, pe primul considerându-l dinamic, iar pe cel de-al doilea static (și este de presupus că acestuia din urmă i se alătură și Jocurile Daniei). Construcția primului roman (este vorba de O moarte care nu dovedește nimic) ar fi tipic dinamică pentru că naște și susține curiozitatea lectorului, care citește interesat de ceea „ce se întâmplă cu eroina?“. În Ioana, în schimb, tema („intriga“) este cunoscută de la început, ceea ce urmează nu este decât varierea imaginii inițiale, „jocul amănuntului“. Nimic nu evoluează, invenția (identificată cu evoluția) este inexistentă, iar subiectul este înlocuit de pulsația fără progres în jurul unui „lucru“: „subiectul nu mai are nici o valoare, ci obiectul, lucrul pur și simplu care permite varierea temei“.

Download docx

Read also

Jaya

High above the sky stands Swarga, paradise, abode of the gods. Still above is Vaikuntha, heaven, abode of God. The doorkeepers of Vaikuntha are the twins, Jaya and Vijaya, both whose names mean ‘victory’. One keeps you in Swarga; the other raises you into Vaikuntha. In Vaikuntha there is bliss forever, in Swarga there is pleasure for only as long…

...Efectul staticului, al modelării aproape muzicale a temei nu este în Ioana o semnificație, ci, bineînțeles, o sonoritate: „Voiam să redau sunetul unei dezolări care plana pe întreaga carte ca într-o tragedie greacă. Marea, gelozia, singurătatea, o moarte posibilă formau cadrul cel mai vast posibil, cred“.

Mihai Mangiulea

Show more...

How to download book

Buy this book

You can buy this book now only for $2.99. This is the lowest price for this book.

Buy book

Download book free

If you want to download this book for free, please register, approve your account and get one book for free.

Register

After that you may download book «Ioana»:

Download Mobi:

find-LRF-txt-ioana.mobi

Download Sony BookReader:

find-LRF-txt-ioana.LRF

Download TXT:

find-LRF-txt-ioana.txt