Close
Home » Nonfiction » Kalmár János » Hátam mögött zúg a tajga

December 31 , 2007

Hátam mögött zúg a tajga

Overview

Szergej Kozlov és Ruszlán Bjelogorszkij szökése a jenisszeji gulágból, kalandos útja a tajgán, Altájon, Takla Makán sivatagon, Tibeten és Nepálon keresztül Franciaországig. Megtudjuk, miként került egy magas rangú tiszt és egy focista diák a sztálini terror őrlőmalmába, s hogyan szabadult ki onnan.

Download doc

Read also

Wicked Newport

Eastern Kentucky University Professors Gary Potter and Thomas Barker, both experts on organized crime, along with Jenna Meglen, offer up a captivating chronicle of Newport's criminal development, complete with thought-provoking assessments of the possible advantages that organized crime brought to the city commonly considered to be Las Vegas's…

Egy focimeccs utáni „ártatlan” tereferét követően Szerjozsa Kozlov moszkvai középiskolás diák a Dolnij Jenyisszej gulagba kerül, ahol Ruszlán Maximovics Bjelogorszkij, hajdani magas rangú katonatiszt a tábor ”nacsalnyik”-ja. Ez utóbbi azzal érdemelte ki a katonai parancsnokság kegyeit, hogy folyamatosan ellátta őket „saját gyártmányú” vodkával. Unalmas az élet a táborban, favágás, szúnyogok, télen méteres hó, sötétség, hideg és koplalás. Ruszlán kezdeményezésére összejön egy focicsapat — és egy táborok közötti bajnokság is. Megjelenik Kurt Waldmann volt SS altiszt, a „Nyemec” — a szomszédos titkos hadifogolytábor egyetlen túlélője. A szeszüzem működése akkor szűnik meg, amikor Ruszlánt és társát, Szerjozsát a zajló folyam elsodorja. Valójában ez egy gondosan kitervelt szökés kezdetét jelenti, a bal partot képező Tungúz tajgában. Hosszú menetelés után a Zalatnaja-patak melletti kunyhóban húzzák meg magukat, egy éven át szorgalmasan élik a hajdani tajgalakók-aranymosók („zalatnyikok”) életét s csak a következő tavasz során folytatják útjukat, átlopakodnak a transzszibériai vasút keményen őrzött sávján, aztán az Altáj-hegységen keresztül a polgárháborús Kína területére érnek. Kalandjaiknak még korántsem lesz ezzel vége; itt a Vörös Hadsereg egy kommandója vár rájuk: a „RENDSZER”-ből ismert Tyimofej őse, Krjucskov őrmester és Kuznyecov közkatona, akiket végül Ruszlán likvidál, de értesíti a parancsnokaikat: a két harcos nem dezertált, a Haza szolgálatában vesztette életét — és így válnak majd a Szovjetunió hőseivé... Hosszú út következik, a Takla Makán sivatagon, Hotan városán és Észak Tibeten keresztül Baldandordzs láma és kísérete társaságában, majd Damodar-Himal hágóján át Nepálba s végül Katmanduba érnek A nepáli konzul — volt Szabad Francia tiszt — hathatós segítségével jutnak végül Franciaországba. A fentihez hasonló hosszú volt a tanulás útja is, Szerjozsának, a hithű, de gyermeteg komszomolista ifjúnak a felelősen gondolkozni tudó Szergej Kozlovig, főleg barátjának és tanítómesterének, Ruszlánnak köszönhetően.

Show more...

How to download book

Buy this book

You can buy this book now only for $4.29. This is the lowest price for this book.

Buy book

Download book free

If you want to download this book for free, please register, approve your account and get one book for free.

Register

After that you may download book «Hátam mögött zúg a tajga»:

Download ePub:

online-books-mobi-LIT-download-h225tam-m246g246tt.epub

Download Mobi:

online-books-mobi-LIT-download-h225tam-m246g246tt.mobi

Download Microsoft Reader (LIT):

online-books-mobi-LIT-download-h225tam-m246g246tt.LIT