Close
Home » Fiction & Literature » Esterházy Péter » Fancsikó és Pinta

December 20 , 2007

Fancsikó és Pinta

Overview

„Fancsikóékat először először 1951-ben találtam ki - szól a kötet bevezetője. - Egy szék a fal felé fordult. A karfán a fehér festék fölrepedezett, mintha megsértődött volna. Álltam a széken, és három szót selypegtem a világnak: fancsikó, kalokagatijja, pinta. A három szó, mint három üveggolyó elgurult, s a felnőttek, ha volt idejük, mosolyogtak. Pedig én azt hiszem, hogy ezek a történetek már akkor bent voltak a szép üveggolyókban.”

Esterházy Péter 1974-ben mutatkozott be az Alföldben hat novellával, amelyek aztán bekerültek az "írások egy darab madzaga fűzve" alcímű novellaciklusba, amely egy gyermek szemszögéből mutatja meg a világot, két "elválaszthatatlan jó barátja", Fancsikó és Pinta főszerepeltetésével. A kötet a későbbi Esterházy-prózák minden jellemzőjét felvonultatja: a mese- és anekdotaelemeket, a narráció (az elmondhatóság) nehézséfiének felismerését, a (család)történet széttagolását, a nyelvközpontúságot, a humort és a személyiséget.

Download fb2

Read also

Sharing Tomorrow

Fae-born Kyle has been alone for decades, everyone he once knew is gone. The need to be around others, even humans, has grown so great he can no longer remain alone. Then he enters a bar and he finds someone who seems to know what he is, a man named Anluan.But Anluan is more than a man and on the cusp of New Years they discover they don't have to…

How to download book

Buy this book

You can buy this book now only for $6.29. This is the lowest price for this book.

Buy book

Download book free

If you want to download this book for free, please register, approve your account and get one book for free.

Register

After that you may download book «Fancsikó és Pinta»:

Download Sony BookReader:

book-to-read-pdf-online-fancsik243-233s-pinta.LRF

Download PDF:

book-to-read-pdf-online-fancsik243-233s-pinta.pdf